let it brie

la käserie offers france’s finest cheeses in prenzlauer berg

english

A world without cheese would be like…a world without cheese. Let’s give it up for No. 2 on the food pyramid and settle this silly dispute once and for all: everything’s better with cheese. From cheddar to cottage to goat cheese and Gouda, cheese is what turns tortillas into nachos, limp ol’ sausages into Käsekrainers, heaps of vegetables into casseroles, pasta and sauce into lasagnas, chicken breasts into Cordon Bleus, and will always, always, be the best excuse to get wasted on wine. Go cheese.

Cheese making is a competitive sport. All time winner: France. As of April, Prenzlauer Berg is home to the city’s only French cheese specialty shop, La Käserie. The shop-slash-breakfast deli offers around 50 rare and delicious French cheese variations along with specialty meat cuts fresh from our francophone neighbors. With a new cheese addition every Thursday, the deli offers everything from delectable Corsican Brin du Maquis to heavyweights like Munster cheese.

Let there be cheese!

[Image: In the shop, by Paco Arteaga]

deutsch

Eine Welt ohne Käse wäre – eine Welt ohne Käse. Deswegen: Applaus für den Calciumlieferanten! Und lasst uns endlich ein für alle Mal feststellen: Alles flutscht besser mit Käse. Von Cheddar über Hütten- und Ziegenkäse bis hin zum schlichten Gouda macht Käse aus Tortillas himmlische Nachos, aus langweiligen Würsten fetttriefende Käsekrainer, aus Bergen von Gemüse herrliche Aufläufe, aus Pasta und Tomaten traumhafte Lasagne und aus Hühnchenbrust sattes Cordon Bleu. Außerdem ist er die beste Ausrede dafür, sich mal wieder ein paar Karaffen Wein zur Brust zu nehmen. Ach Käse, wat biste nich' knorke, wa?

In Europa ist die Herstellung von Käse Wettbewerbssport. Als Gruppenbester darf – sorry, die Damen und Herren Eidgenossen! – durchaus Frankreich gelten. Seit April beheimatet der Prenzlauer Berg Berlins erste Adresse für französische Käsespezialitäten. La Käserie punktet außer mit 50 ausgesuchten Bauernkäse- und Aufschnittspezialitäten aus kleiner saisonaler Produktion auch mit Frühstücksangeboten. Jeden Donnerstag überrascht der Feinkostladen mit einer neuen Sorte und bietet schon jetzt so ziemlich alles von korsischem Brin du Maquis bis hin zu elsässischem Munster.

Let there be cheese!

[Bild: Im Laden, von Paco Arteaga]

La Kaeserie

Open Mon.-Thurs. 11.00-19.00, Fri. 11.00-22.00, Sat. 10.00-22.00, Sun. 14.00-20.00 | +493034723400 | Lychener Str. 6 | lakaeserie.de